Katten trimmen

Is het wel nodig om een kat te trimmen? Een kat houdt z’n vacht toch zelf bij? Voor veel katten klopt dit, maar er zijn ook katten die wel wat hulp bij hun vachtverzorging kunnen gebruiken!

.

.
.

De Kattenvacht

De meeste katten, zeker de kortharen, kunnen hun vacht prima zelf onderhouden. Met af en toe een kambeurt om losse haren te verwijderen blijft de vacht van deze katten in goede conditie. Maar dat wil niet zeggen dat professionele vachtverzorging een overbodige luxe is! FeliPien biedt verschillende behandelingen om uw kat weer lekker in z’n vacht te krijgen!

Ga naar behandelingen

Raskatten en kruisingen worden gefokt om een zo weelderig mogelijke vacht te krijgen. Hierdoor is het eigen “gereedschap” van de kat, het kattentongetje, onvoldoende om de dikke en lange vachten in orde te houden. Ook oudere katten, zieke katten en dikke katten hebben vaak moeite om zelf hun vacht te verzorgen. In die situaties is hulp van de mens onontbeerlijk! Door regelmatig de vacht goed en grondig door te kammen, wordt los haar uit de vacht verwijderd waardoor het ontstaan van klitten en vilt voorkomen wordt.

De vachtcyclus en de rui

Een kattenvacht wordt continu vernieuwd. Oud haar valt uit om plaats te maken voor nieuw haar. Iedere katteneigenaar weet dat katten het hele jaar haar verliezen. Dit heet rui. De piek van de rui-tijd ligt echter in het voorjaar, als de dikke wintervacht op een natuurlijke wijze wordt uitgedund zodat de kat met minder vacht de zomer in kan gaan.

Haarballen

Katten besteden dagelijks veel tijd aan vachtverzorging. Ieder stukje van het kattenlichaam wordt zorgvuldig gelikt. Zeker in de ruitijd, als er veel los haar in de vacht zit, krijgt een kat een flinke hoeveelheid haar binnen. Ingeslikte haren verlaten het kattenlichaam via de ontlasting of door het uitbraken van haarballen. Door de kat regelmatig en goed te kammen, kan een eigenaar zorgen dat er minder los haar in de vacht zit waardoor de hoeveelheid haarballen afneemt.

Klitten en vilt

Langharige katten hebben vaak veel onderwol. Losse onderwol blijft makkelijk in het dekhaar hangen. Als deze losse haren niet uit de vacht worden verwijderd zullen er klitten ontstaan. Vooral onder de oksels, in de liezen en achter de oortjes ontstaan makkelijk klitten. Klitten zijn pijnlijk voor de kat! Onbehandelde klitten kunnen snel veranderen in vilt. Als een klit eenmaal is vervilt, kan er niets meer aan worden gedaan. Een viltplak is niet uit te kammen en moet worden weggeschoren!

Door te zorgen dat het losse haar uit de vacht wordt verwijderd, kunnen klitten en vilt worden voorkomen. Afhankelijk van de vacht kan dit door dagelijks of wekelijks te kammen en door regelmatig naar de kattentrimmer te gaan voor een grondige vachtverzorging.

Maak snel een afspraak bij FeliPien zodat uw kat weer lekker in z’n vacht komt te zitten!

Maak een afspraak

FeliPien: geknipt voor katten!