Kattengedrag

Katten zijn flexibele dieren die hun levensstijl en hun gedrag vaak aanpassen aan de situatie waarin ze verkeren. De meeste katten zijn niet erg veeleisend: een rustig slaapplekje, een schone kattenbak, goed eten en drinken en een mogelijkheid om te klimmen, te krabben en te “jagen” (spelen) zijn meestal voldoende om een kat tevreden te houden. Niet voor niets is de kat een van de populairste huisdieren!

Probleemgedrag

Er zijn echter situaties waarin het natuurlijke gedrag en de behoeften van de kat conflicteren met de levensstijl van de eigenaar. Als een kat zijn natuurlijke behoeften niet kan vervullen, raakt hij gefrustreerd en zoekt hij manieren om zich af te reageren. Zo zal een kat aan de bank gaan krabben als er geen andere geschikte krabmogelijkheid is. En als de kattenbak voor de kat niet acceptabel is, zoekt hij wel een ander plekje om te plassen en te poepen... Ook vinden lang niet alle katten het prettig om hun huis te moeten delen met een andere kat. Katten zijn van nature geen “gezelligheidsdieren” en gedwongen samenleven met andere katten kan leiden tot conflicten en probleemgedrag. Veel gedragsproblemen zijn gelukkig op te lossen door bijtijds gedragsadvies te vragen. FeliPien biedt graag de helpende hand bij kattengedragsproblemen!

Kattengedragsdeskundige

Een aantal jaren geleden besloot een zwerfkatje dat wij voor haar moesten gaan zorgen. Ze nestelde zich eerst in onze tuin, vervolgens in ons huis en uiteindelijk in ons hart. Haar bijzondere gedrag: grote angst voor mensen maar toch de behoefte om bij ons te willen wonen, vond ik zo intrigerend dat ik bij de Tinley Academie de studie kattengedrag ben gaan doen.

In 2017 ben ik afgestudeerd als kattengedragsdeskundige. Een kattengedragsdeskundige analyseert en interpreteert de gedragingen van de kat en kan hierdoor de eigenaars helpen om dit gedrag te voorkomen of om te buigen.

Gedragsproblemen aanpakken

Als u problemen heeft met het gedrag van uw kat, kunt u mij benaderen voor advies. Vaak zal ik u eerst naar de dierenarts verwijzen, want als een kat lichamelijke problemen heeft kan dit leiden tot gedragsverandering. Na deze eventuele gezondheidscheck maken we een afspraak voor een consult en een kattengedragsadvies.

Ga naar behandelingen

U ontvangt van mij een uitgebreide vragenlijst waarmee ik een beeld krijg van het probleem. Vervolgens kom ik bij u thuis zodat ik de leefomgeving van de kat kan bekijken. We bespreken de vragenlijst en het gedragsprobleem en meestal geef ik u direct een aantal adviezen. Na afloop van het consult ontvangt u van mij een schriftelijke samenvatting van de adviezen en een behandelplan. waarmee de gedragsproblemen van uw kat worden opgelost of hanteerbaar gemaakt.

Kunnen katten hun gedrag wel veranderen?

Jazeker kunnen katten hun gedrag aanpassen! Maar hou er rekening mee dat ook u als eigenaar veranderingen in de leefomgeving van de kat moet aanbrengen. Katten reageren op hun omgeving en vaak wordt probleemgedrag veroorzaakt doordat de leefsituatie van de kat niet goed (genoeg) is. Gelukkig zijn katten intelligent en flexibel en kunnen eenvoudige aanpassingen het leven van uw kat een stuk aangenamer maken.

Wacht niet te lang!

Wacht bij gedragsproblemen niet te lang met het vragen om advies! Hoe sneller een probleem wordt aangepakt, hoe eenvoudiger het meestal is op te lossen! Neem gerust contact op als u een kattengedragsprobleem heeft.

Ga naar contact

FeliPien: geknipt voor katten!